Henrik Norbecks odlingsblogg

Majstyper: Tandmajs

26 feb 2025 / Henrik Norbeck

Tandmajs (Zea mays var. indentata) kallas på engelska "dent corn". De mogna kornen liknar kindtänder och har en inbuktning eller buckla (dent) i toppen, vilket beror på att de är hårda runt ytterkanterna men mjuka i mitten. Tandmajs är den vanligaste majstypen i kommersiell odling och används då mest till djurfoder, men den går också utmärkt för människor att äta och kan malas till mjöl eller göras till tortilladeg.

Kolv av gul tandmajs

På bilden nedan ser du ett korn av röd tandmajs i genomskärning. Den kritvita mjuka frövitan går ända upp i kornets topp och det är hård frövita längs kanterna.

Korn av tandmajs i genomskärning

De moderna majssorterna har sitt ursprung i korsningar av flintmajs från norra USA och tandmajs från sydöstra USA och därpå följande urval. Robert Reid, som flyttade till Illinois 1845, och därefter hans son James var några av de första som tog fram ursprunget till de moderna majssorterna genom en från början oavsiktlig korsning.

Det finns ingen tandmajs till salu från svenska fröfirmor i portioner för hobbyodlare. Däremot så finns det några sorter att få tag på från fröfirmor i EU, men då mestadels de som ger vackra färger på kolvarna och tyvärr inga riktigt tidiga sorter. Några odlingsvärda sorter av tandmajs:

Röd tandmajskolv

Tandmajskorn

Grön tandmajskolv

Etiketter: majs tandmajs