22 feb 2025 / Henrik Norbeck
Flintmajs har korn som mestadels består av hård stärkelse och ser ofta glasartade ut. De flesta äldre lantsorter i Europa och nordöstra Nordamerika är flintmajs. Används för att mala till mjöl (t.ex. för polenta eller cornbread), eller för att göra tortilladeg.
Bilden nedan visar korn av vit respektive gul flintmajs i genomskärning. Mestadels hård glasartad frövita, men mjuk kritvit frövita i mitten.
Det som säljs som "prydnadsmajs" med färgglada kolvar brukar oftast vara någon sort av flintmajs, eftersom kornen är glansiga.
Vissa hemmakvarnar klarar inte av flintmajs, eftersom den är alltför hård. Kolla det innan du skaffar en kvarn om du tänker mala flintmajs.
Jag föredrar flintmajs till polenta, eftersom det ger bäst konsistens och smak, och det är flintmajs som traditionellt använts mest till just polenta. Överhuvudtaget ger flintmajs en annorlunda smak även till andra recept såsom cornbread. Flintmajs ger dock ett grövre mjöl än mjölmajs, så det passar inte till alla användningar.
Några odlingsvärda flintmajssorter: