Henrik Norbecks odlingsblogg

Majstyper: Mjölmajs

4 feb 2025 / Henrik Norbeck

Det latinska namnet för mjölmajs är Zea mays var. amylacea och på engelska kallas den "flour corn". Observera att svenska fröfirmor ofta kallar sorter av flintmajs för "mjölmajs" trots att de har mycket hårdare korn.

Mjölmajs var ovanlig bland hobbyodlare i Sverige tills den färggranna sorten Painted Mountain lanserades här 2006.

Mjölmajs används för att mala till mjöl eller som djurfoder. Mogna korn består helt av mjuk stärkelse och är därför mjuka och kritaktigt vita rakt igenom. (Det som syns till vänster i bilden är grodden.)

Korn av mjölmajs i genomskärning

Mjölmajs kan sås tidigt på våren, från det att jordtemperaturen är 10 °C, vilket brukar vara i början av maj. Om du bor i Svealand eller Götaland lönar det sig inte att förodla tidiga sorter såsom Painted Mountain, utan det är bättre att direktså dem.

Mjölmajs är mjuk, men kornen kan vara alltför stora för många hemmakvarnar. Kolla detta innan du köper en kvarn.

Majsmjöl kan användas till många goda recept, t.ex. cornbread eller parched corn.

Förutom att torkas så kan mjölmajs skördas i omoget stadium och kokas färsk precis som sockermajs. Den blir förstås inte lika söt som sockermajs, men ändå god.

Korn av Painted Mountain

Sorter av mjölmajs som finns att köpa från svenska fröfirmor: