23 jan 2025 / Henrik Norbeck
Jag fortsätter med den kanske skojigaste majstypen, nämligen popcorn (Zea mays var. everta eller var. microsperma).
Kornen består nästan helt av hård frövita (se bild nedan), vilket gör att de går att poppa. Det är lätt att själv studera hur majskornet är uppbyggt. Lägg ett majskorn i blöt över natten och dela det sedan med en skarp kniv.
De kan poppa på två olika vis – butterfly (även kallad snowflake) eller mushroom, se bilden nedan. Poppningstypen är sortberoende.
Popcorn kan sås ganska tidigt på våren, från det att jordtemperaturen är 10 °C. Det brukar vara i början av maj. Om du bor i Svealand eller Götaland lönar det sig inte att förodla tidiga popcorn-sorter, utan det är bättre att direktså dem.
Popcorn kan förstås också användas på samma sätt som flintmajs, t.ex. malas och användas till polenta. Kornen ser liksom flintmajs ofta glasartade ut. Popcorn-sorter som ger många kolvar per planta kan odlas för minimajs.
Popcorn har generellt mindre korn än andra sorters majs. Popcornsorter med stora korn har en tusenkornvikt på 150-190 gram, sorter med medelstora korn har en tusenkornvikt på 130-150 gram, medan sorter med små korn har en tusenkornvikt på 95-130 gram. Små korn ger förstås små färdigpoppade popcorn, men smaken påverkas inte av storleken. Smaken kan dock vara ganska olika från sort till sort. Det som också kan skilja är hur tjocka fröskalen är, vilket påverkar ätupplevelsen.
Popcorn som korsas med andra majstyper kan försämra sin förmåga att poppas. Därför bör man hålla ett ordentligt avstånd till odlingar av andra majstyper. 50 meter räcker vanligen, men det behövs 250 meter ifall du vill spara frö.
Majskolvarna är fullmogna när foderbladen är ljusbruna och torra, silket (om det finns kvar) mörkt och torrt och kornen hårda. Skörda genom att knäcka av kolvarna från plantorna och samla i en korg eller dylikt. Dra sedan foderbladen bakåt och knyt ihop kolvarnas foderblad till kedjor av kolvar som hängs upp på tork.
Popcorn måste torka ordentligt för att kunna poppas, men poppar samtidigt sämre vid alltför låg vattenhalt. Den optimala vattenhalten är 13-14%. Det enklaste sättet att testa om kornen är tillräckligt torra är att omkring en gång i veckan under torkningen provpoppa 10-20 korn. Om de poppade kornen är mjuka eller sega är de inte tillräckligt torra. När de flesta kornen ger krispiga popcorn är torkningen avslutad. Förvara då helst din popcorn i lufttät behållare så den inte torkar för mycket.
Om popcorn blivit alltför torra så kan man lägga dem i en burk med lock med en skvätt vatten. Ta omkring 5% av kornens vikt, vilket motsvarar 1 tsk vatten till 100 gram frön. Skaka om burken ordentligt från början och sen någon gång per dag så att vattnet fördelas jämnt. Efter 2 dagar kan du prova att poppa dina popcorn.
Jag har bara hittat några popcornsorter som jag tycker går bra att odla i Sverige.