28 feb 2025 / Henrik Norbeck
Till sist tänkte jag ta upp övriga majstyper, förutom de som jag redan tagit upp (tandmajs, flintmajs, mjölmajs, popcorn, sockermajs).
Något som är vanligt är prydnadsmajs. Oftast är dessa någon flerfärgad sort av flintmajs (eftersom flintmajs har vackert glasartade korn), eller om de är småfröiga någon flerfärgad sort av popcorn. Mycket av det som säljs som prydnadsmajs är egentligen alltför sent mognande för att passa i Sverige (om man inte förodlar plantorna), eftersom vad man vill åt är de torkade kolvarna som kan hängas upp som dekorationer.
"Jordgubbsmajs" med röda korn, där kolven är så kort och tjock att den påminner om en jordgubbe, är en speciell form av popcorn. Tyvärr mognar den ganska sent och behöver förodlas. Kallas även "Erdbeermais", "Bébé rouge", "Red Berry" eller "Strawberry". Det finns även sorter med samma knubbiga kolvar men med andra färger (t.ex. gula eller flerfärgade).
En ganska udda sort är "Striped-Leafed" eller "Japonica", där bladen är randiga i rött, gult, vitt och grönt. Den odlar man knappast för avkastningen, utan som dekorativt inslag i trädgården, även om det självklart går att äta även dess korn. Av kornens insida att döma är den egentligen något slags flintmajs med en skojig mutation. Zea mays var. japonica.
Vill du odla en riktig kuriositet så kan du ge dig på "pod corn" (Spelzmais på tyska) som är en variant där kornen är omgivna av långa agnar. Det kan dock vara svårt att hitta frön. Denna majstyp har ingen praktisk användning, även om den förstås är ätbar om man pillar ut kornen ur agnarna. Zea mays var. tunicata.
Minimajs är oftast popcornsorter som ger många kolvar per planta och skördas cirka 5 dagar efter att det första silket har tittat fram på kolven. Det verkar finnas två sorter lätt tillgängliga som utsäde: Minipop och Minigold. Självklart kan alla majssorter i princip odlas för minimajs, men det är bara värt att göra det för sorter som ger flera kolvar per planta, eftersom det annars blir mycket planta för lite skörd.
Det finns även något som kallas vaxig majs (Zea mays var. ceratina); en ovanlig typ vars frövita bara innehåller amylopektin (grenad stärkelse) och ingen amylos. Den har viss industriell användning.
Till sist tänkte jag nämna att det mesta av den majs som odlas kommersiellt i Sverige används till ensilage, alltså hela plantor upphackade som vinterfoder till djur. Oftast handlar det om sorter av typen "stay green", där plantan håller sig grön även när kolven mognar; detta för att maximera mängden grönfoder.
Etiketter: majs minimajs prydnadsmajs