Henrik Norbecks odlingsblogg

Majstyper: Sockermajs

16 jan 2025 / Henrik Norbeck

Jag påbörjar här en serie av inlägg om de olika typerna av majs. Vi börjar med den vanligaste bland hobbyodlare, nämligen sockermajs.
Sockermajs (Zea mays var. saccharata och Zea mays var. rugosa) heter på engelska "sweet corn". Kornen har högt innehåll av socker och mindre stärkelse. De omogna kornen äts som grönsak, antingen avskurna från kolven som lösa korn, eller som hela kolvar som kokas och äts direkt från kolven, eventuellt med smör eller annan kryddning på.
Det finns några olika undertyper av sockermajs:

sockermajs
Sockermajs kan precis som andra typer av majs ha korn av olika färger. Vanligast är av historiska skäl gul sockermajs, men det är inte helt ovanligt med vit sockermajs. Det finns även sorter med blandat gula och vita korn, t.ex. "Double Standard". Sen finns det sorter med många färger på kornen, t.ex. "Painted Hill" eller "Hooker's Sweet Indian", samt enfärgade sorter med mörka korn, t.ex. "Black Aztec". Eftersom man äter sockermajs på ett tidigt stadium så hinner den dock oftast inte få de mörkare färgerna.

Sockermajs som korsas med andra majstyper blir inte lika söt och god, utan mer mjölig. Därför behöver man hålla ett visst avstånd mellan sockermajs och annan majs, eller skilja majstyperna åt i blomningstid med minst 20 dagar.

Sockermajs skördas i det stadium som kallas mjölkmognad, då kornen fortfarande går att klämma sönder och en vit saft kommer fram. Oftast är detta strax efter att silket på majskolven skrumpnat helt och blivit brunt, vilket brukar vara omkring 20 dagar efter att silket först har tittat fram. Pilla försiktigt upp bladen runt toppen av kolven och kika om du ser mjölkmogna korn - då är kolven mogen. Om kornen fortfarande är grönaktiga eller inte helt uppsvällda får du ge dig till tåls i några dagar.
Bryt av majskolven från plantan och ta in den i köket så snabbt som möjligt för tillagning - den är godast då! Dra av alla foderblad och allt silke. Koka 7-9 minuter och avnjut med smör, salt eller annan kryddning.

Sockermajs behöver högre jordtemperatur för sådd. Minst 15 °C. Den kan direktsås i södra Sverige från 15 maj till 1 juni eller förodlas i krukor.
Det finns många olika sorter av sockermajs tillgängliga från svenska fröfirmor, som jag tog upp i förra inlägget. En del är tidiga, andra är senare. Det kan vara en bra idé att odla en tidig och en senare sort för att förlänga säsongen.

sockermajsfrön

Om du vill spara dina egna frön av majs måste du vänta tills kolvarna är helt torra och foderbladen är bruna och prassliga. Det brukar vara 55-65 dagar efter att silket först tittar fram. De fullmogna torra kornen blir skrynkliga, se bilden ovan. Man får förstås ett stort överskott av torra majsfrön om man sparar några kolvar, men det du inte skänker bort till grannar, vänner och släkt kan du använda till att laga exempelvis parched corn.
Om du vill spara frön av din sockermajs måste du förstås se till att du odlar en sort som hinner att mogna till torra fröer i din odlingszon.
Frön av sockermajs har sämre hållbarhet än annan majs, runt 3 år.

Etiketter: majs sockermajs