24 jun 2025 / Henrik Norbeck
Jag sådde min majs 11-12 maj och strax efter det bestämde vädret sig för att bli kallt i typ två veckor, vilket ledde till långsam groning. Gaspé Flint grodde dock fint trots kylan och även om vissa plantor kom på efterkälken blir totalresultatet än så länge bra. Det är inte förvånande med tanke på att denna majssort kommer från det ganska svala klimatet i nordöstra Kanada. Bilden nedan visar en del av odlingen i fredags. De flesta plantorna har 4 hela blad och växer fint, men det finns också några "småttingar" som den lilla skruttplantan näst närmast i bilden.
På några plantor av Gaspé Flint syntes till och med vippan på väg i mitten av bladvirveln, se bilden. Gaspé Flint är ju extremt tidig! Det skulle troligen även gå att selektera de tidigaste plantorna för att få fram en ännu tidigare variant.
Bladet nere till höger i bilden visar förresten hur angrepp av fritflugans larver kan se ut - små avlånga hål. Om det är god växt i plantorna brukar de dock snabbt växa ifrån dessa angrepp. Fritfluga är vanlig i skogsbygder och det är inte mycket att göra åt det förutom att se till att plantorna har bra tillväxtförhållanden. Det har dock hittills inte orsakat några allvarliga problem hos mig.
Min tandmajspopulation led av grobarhet som inte var så hög som förväntad, troligen pga det svala vädret. Bara 60% grodde, men då ser jag å andra sidan vilka linjer som passar bra för vårt klimat där våren ibland kan bjuda på köldknäppar. De som grodde har i gengäld växt väldigt bra och plantorna är ungefär lika stora som för Gaspé Flint, även om tandmajsen förstås ännu är långt ifrån att blomma.
I torsdags var jag ute på en cykeltur och kollade in "konkurrensen". Några kilometer sydväst om Linköping finns en jättestor kommersiell fodermajsodling, som jag noterade såddes samtidigt som mina egna små majsodlingar, alltså 11-12 maj. Den hade i torsdags bara hunnit till cirka 15 centimeter höga plantor, alltså signifikant mindre än mina plantor, där många är 20-25 cm höga. Sån här kommersiell fodermajs sås med 78 cm mellan raderna och 18 cm mellan plantorna i raden, vilket ger 7,2 plantor per kvadratmeter. Om det är liknande sort som förra året så blir den drygt 2 meter hög och i september skördas hela plantorna gröna och hackas upp till ensilage.
Jag provar i år att odla en sockermajs som jag inte provat förut, nämligen den tidiga kanadensiska sorten "Orchard Baby". Den får bo i stora självvattnande krukor hemma på innergården. Jag sådde dem 8 maj och idag 24 juni har de hunnit en bra bit, se bilden nedan.
Etiketter: flintmajs majs sockermajs tandmajs