Henrik Norbecks växtodling

Höstråg (Secale cereale )

Höstråg är den vanligaste typen av råg. Den sås på hösten, övervintrar och skördas nästa sommar. Höstråg mognar generellt tidigare än höstvete.
Såtiden varierar beroende på klimatet, men för södra Sverige är det lagom att så i september. Tidigare sådd ger bättre etablerade plantor, som ger bättre skörd nästa sommar, men ger också en större risk för liggsäd, utvintring (att plantor dör under vintern) och sjukdomar. Vid tidig sådd minskar man utsädesmängden per ytenhet, vid sen sådd behöver den ökas.
Höstråg kan odlas på olika sätt:
1. Midsommarråg. Sås vid midsommar, betas eller klipps av på hösten, övervintrar, och mognar sedan nästa sommar. Eftersom den sås så tidigt bildar plantorna större tuvor och kan sås glest.
2. Sås på hösten som vanlig höstråg. I norra Sverige i augusti, i södra Sverige i september. Jag har sått råg så sent som första veckan i oktober och ändå fått bra skörd.
3. Latmansråg. Sås på våren tillsammans med korn (2 delar korn, 1 del råg). I slutet av sommaren skördas kornet och rågtuvorna betas eller slås av, för att sedan övervintra och skördas nästa sommar. För att det ska bli lyckat får odlingen inte ha för mycket ogräs, eftersom tiden från sådd till skörd är så lång.


29 mars efter vintern

Sorter