Henrik Norbecks växtodling

Vitlök (Allium sativum)

Plantan växer som en minipurjolök och har platta drygt centimeterbreda blad. På sommaren växer en blomstängel ibland upp i mitten, men den bör man klippa av för att den inte ska ta energi från plantan, som istället bör gå till att bilda vitlöksklyftor. Den färska blomstängeln är mjuk innan knoppen slagit ut och kan då användas i matlagning eller läggas in. Blommorna är rosa till lila och det sitter även smålökar (bulbiller) bland dem. Bulbillerna kan användas som sättlökar, men i och med att de är så små måste man vänta två år innan de ger fullstora vitlökar.
Man sätter annars klyftor sent på hösten (bäst) eller tidigt på våren. När blasten vissnat ner blir det ett knippe vitlöksklyftor kvar längst ner, omgivna av ett vitt skal. Det finns sorter med klyftor med röda skal eller med vita skal. Blomstängeln kan också vara hård eller mjuk - de mjuka sorterna kan flätas för att hängas upp.
Plantera vitlöken relativt sent på hösten när jorden är runt 10 °C och fyra till sex veckor innan tjälen går i jorden. Sätt sättlöken på ca 5 cm djup med ett plantavstånd på ca 10 cm och radavstånd på 20 cm.
Ett bra kännetecken för när man ska skörda vitlök är när cirka 3/4 av blasten lägger sig ner/vissnar. Låt den inte stå kvar i jorden för länge, då spricker det yttre skyddande skalet med risk för att du kan få mögelangrepp. Låt löken torka ordentligt på ett luftigt och varmt ställe i ca 2 veckor. Bäst är torr rumstemperatur.

Sorter