Henrik Norbecks växtodling

Böna (Phaseolus vulgaris)

Bönor finns i en mängd olika varianter.
Plantorna kan vara lågväxande eller klättrande. Lågväxande bönor (buskbönor) behöver inget stöd, medan klätterbönor (störbönor) behöver störar eller liknande att slingra sig runt.
Kokbönor får växa tills bönorna är helt mogna och torra, varefter baljorna spritas för att få ut fröna. De kan sedan sparas och blötläggas och kokas. Fröna hos olika sorter har olika färger, former och storlek.
Baljorna av bönor kan även ätas omogna (men kokta) när de är späda. De flesta kokbönor har trådar i över- och nederkant av baljan, så om man ska äta de hela baljorna måste man dra loss trådarna. Av skärbönor äter man hela baljorna, men skurna i bitar. De har breda baljor. Brytbönor har smala baljor utan membran och trådar. Vaxbönor har gula eller bleka baljor (istället för gröna).
Notera att alla bönor måste kokas innan de äts!