Henrik Norbecks växtodling

Midsommarråg (Secale cereale )

Svedjeråg


Vissa ax kan bli upp till 15 cm långa.

Denna rågsort odlades förr i tiden på mark som svedjats, alltså att man högg ner skog och brände upp, för att därefter så i askan. Svedjebruket kom till Sveriges skogstrakter med finska invandrare på 1500- och 1600-talen och de hade med sig denna rågsort. Den gick nästan förlorad, men Per Martin Tvengsberg hittade korn i en gammal torkbastu i Finnskogen och kunde uppföröka sorten.
Svedjeråg har små korn. Plantorna blir mycket långa (upp till 2 meter) och halmen lämpar sig därför till att göra halmtak eller till halmslöjd.
Svedjeråg kan odlas på olika sätt:
1. Midsommarråg. Sås vid midsommar, betas eller klipps av på hösten, övervintrar, och mognar sedan nästa sommar.
2. Sås på hösten som vanlig höstråg.
3. Latmansråg. Sås på våren tillsammans med korn (2 delar korn, 1 del råg). I slutet av sommaren skördas kornet och rågtuvorna betas eller slås av, för att sedan övervintra och skördas nästa sommar.
Eftersom svedjeråg bestockar sig mycket kraftigt (får många sidoskott) vid tidig sådd, så kan den sås ganska glest och ändå ge god skörd. Förr i tiden kunde man om man hade dåligt med utsäde så såpass glest som 10-20 korn per kvadratmeter, men då bör man ogräsrensa för hand.


Kornen är små


Plantor 36 dagar från sådd (höstsådd)


Latmansråg gror. Kornplantor gröna, rågplantor brunaktiga.