Det finns flera sorter av sojabönor som går att odla på nordliga breddgrader. Mestadels beror det på hur känsliga sorterna är för daglängd, samt hur tidigt de mognar. Bäst för svenska förhållanden är sorter i mognadsgruppen 0000 och eventuellt 000. Sojabönor ger dock en ganska blygsam skörd här jämfört med andra ärtväxter.
De sorter som är aktuella här i norr blir 50-75 cm höga. Vid varje bladnod sitter det 3-6 små lila, rosa eller vita blommor, som sedan bildar korta baljor. Blommorna är självpollinerande. Det brukar bli 1-6 mogna baljor per nod. Varje balja innehåller 2-4 frön.
Hela plantan är luden, inklusive baljorna. Plantorna är ofta grenade, vilket ökar avkastningen.
De torra fröna blötläggs och kokas. De kan användas i grytor och soppor och även till att göra tofu. Torra sojabönor innehåller omkring 36% protein och 20% fett.
Gröna omogna frön kan också kokas och ätas som grönsak och kallas då för edamame.



